اکولایزر چیست

اکولایزر چیست؟

قبل از اینکه توضیح دهیم اکولایزر چیست، خوب است بدانید که گوش انسان در محدوده فرکانس 20 تا 20000 هرتز توانایی شنیدن دارد. در این محدوده فرکانس‌های مختلفی وجود دارد که انسان به وضوح آنها را می‌شنود. با استفاده از اکولایزر می‌توان این فرکانس‌های خاص را تقویت کرد یا کاهش داد.
در این مطلب همراه ما باشید تا به طور کامل توضیح دهیم اکولایزر چیست؟ چه کاری انجام می‌دهد؟ تنظیمات آن چگونه است؟ از این سیستم در چه محیط‌هایی استفاده می‌شود؟

اکولایزر چیست و چه کاربردی دارد؟

اکولایزر فیلترهای نرم‌افزاری و سخت‌افزاری خاص است که فرکانس‌های صدا را تنظیم می‌کند. با استفاده از اکولایزر می‌توان فرکانس را ایزوله کرد، تقویت کرد، کاهش داد یا بدون تغییر پخش کرد. در بسیاری از لوازم الکترونیک در اطراف شما از سیستم اکولایزر استفاده شده است. مانند:
• سیستم‌های استریو خانگی
• سیستم‌های استریو خودرو
• نرم‌افزار دیجیتال روی کامپیوتر، تلفن همراه و تبلت
• تقویت‌کننده‌های ساز
• پدال گیتار
• انواع میکسر صدا

از اکولایزر در چه محیط‌هایی استفاده می‌شود؟

در گذشته از سیستم اکولایزر در محیط‌های فیزیکی مثل سالن سینما یا فضای باز استفاده می‌شد. در سالن‌هایی که به طور آکوستیک طراحی نشده‌اند، با استفاده از اکولایزر فرکانس‌ها تنظیم می‌شوند. به عنوان مثال ممکن است در یک مکان فرکانس‌های بم بهتر پاسخ دهند. می‌توان این فرکانس‌ها را کاهش داد تا صدا یکنواخت شود.
هنوز هم در برنامه‌های زنده و سالن‌های سینما به این مورد توجه می‌شود. اما امروزه می‌توان از اکولایزر علاوه بر رفع نقص‌های آکوستیک برای زیبایی بیشتر صدا استفاده کرد. به عنوان مثال در خودرو شما نمی‌توانید برای تنظیم بهتر صدا جایگاه بلندگوها را تغییر دهید یا صندلی‌ها را جابه‌جا کنید. در این مورد می‌توان با نرم‌افزارهای اکولایزر فرکانس‌های خاص را تقویت کرد یا کاهش داد.

اکولایزر چه کاربردی دارد
اکولایزر چه کاربردی دارد

جهت اجاره سیستم صوتی و تجهیزات صدا با شماره زیر تماس حاصل فرمایید.

021-91016175

انواع اکولایزر

اکولایزرهای خروجی صدا را طوری تنظیم می‌کنند که برخی فرکانس‌ها نسبت به فرکانس‌های دیگر وضوح بیشتری داشته باشند. این کار از طریق فیلترهای خطی انجام می‌شود. چند مورد از محبوب‌ترین اکولایزرها عبارتند از:


اکولایزر پارامتری


اکولایزر پارامتری یا پارامتریک سه کنترل دارد. در اولین مرحله از کنترل می‌توانید مشخص کنید چه فرکانس‌هایی تقویت شوند یا کاهش پیدا کنند. شما می‌توانید تمامی فرکانس‌های بین 20 هرتز تا 20000 هرتز را صفر کنید، تقویت کنید یا کاهش دهید.
دومین مرحله کنترل وضوح پهنای باند است. شما می‌توانید در اطراف یک فرکانس هدف پهنای باند وسیع‌تری را ایجاد کنید. سومین مرحله کنترل سطح صدا است. شما می‌توانید در این بخش تعیین کنید فرکانس تا چه اندازه تقویت شود یا کاهش پیدا کند. معمولا اکولایزر پارامتریک به صورت نرم‌افزار دیجیتال وجود دارد.

اکولایزر گرافیکی

از اکولایزر گرافیکی در دستگاه‌های مختلفی مانند سیستم صوتی خانگی، استریو شخصی، پدال‌ها و میکسر ها استفاده می‌شود. اکولایزر گرافیکی به اندازه پارامتریک دقیق نیست. طیف صوتی در این اکولایزر تقسیم می‌شود. هر باند یک فیدر یا دستگیره خاص داشته و می‌توانید با حرکت دستگیره فرکانس را تقویت کرده یا کاهش دهید.
برخی از اکولایزرهای گرافیکی دارای سه باند هستند و با سه برچسب زیر مشخص می‌شوند.
• Treble
• Mid
• Bass
برخی از اکولایزرهای گرافیکی پنج باند دارند. بیشتر سیستم‌های صوتی خانگی از این نوع اکولایزر دارند. در میان این اکولایزرها می‌توانید انواعی با بیش از 30 باند فرکانسی نیز پیدا کنید.

انواع اکولایزر

تجهیزات صوتی مانند اجاره میکسر صدا را می‌توانید از شرکت بزم آرا بخواهید.

High-pass and low-pass filters

این فیلترها همان‌طور که از نام آنها پیداست، بسیار ساده هستند. فیلتر low-pass به فرکانس‌های بالا بدون محدودیت اجازه می‌دهد تا عبور کنند. اما فرکانس‌های پایین را مسدود می‌کنند. فیلتر High-pass دقیقا بالعکس عمل کرده و فرکانس‌های بالا را محدود می‌کند. این فیلتر به فرکانس‌های پایین اجازه عبور بدون محدودیت می‌دهد.

High-pass and low-pass filters

تنظیمات صدا با سیستم اکولایزر

برای تنظیم صدا بهتر است از 5 تنظیمات اکولایزر برای پردازش فرکانس‌های مرتبط استفاده کنید. تنظیمات به صورت زیر است.


فرکانس‌های بین 20 تا 60 هرتز


فرکانس‌های بین 20 هرتز تا 60 هرتز پایین‌ترین فرکانس‌هایی هستند که گوش انسان می‌تواند بشنود. در موسیقی با صدای کم می‌توان از طریق باس، ساب بیس یا درام این فرکانس‌ها را شنید. افزایش این فرکانس باعث ایجاد لرزش در اتاق یا خودرو می‌شود. با افزایش این محدوده از فرکانس می‌توان صدا را از فاصله بسیار دور شنید.
این محدوده فرکانس بسیار جالب است. اما تقویت بیش از حد آن می‌تواند وضوح صدا را از بین ببرد. گوش انسان نمی‌تواند تک تک نت‌ها را در فرکانس‌های پایین بشنود. به همین دلیل باید از فرکانس‌های این ناحیه با احتیاط استفاده کنید. در سیستم‌های تقویت‌کننده یا اسپیکرها می‌توان این محدوده فرکانس را از طریق ساب ووفر شنید.


فرکانس‌های بین 60 تا 250 هرتز


این محدوده فرکانس برای گوش انسان خوشایند است و صدای طنین‌انداز ایجاد می‌کند. سازهای ملودیکی که با این محدوده فرکانس متناسب هستند، عبارتند از:
• ویولن سل
• باسون
• ساکسیفون باریتون و تنور
• ترومبون
• نت‌های پایین گیتار
در تقویت‌کننده‌ها این محدوده از فرکانس با فیدر باس کنترل می‌شود.


فرکانس‌های بین 250 تا 1500 هرتز


این محدوده از فرکانس را گوش انسان به وضوح می‌شنود. تقویت این محدوده از فرکانس تقریبا همان اثر افزایش حجم کلی صدا را دارد. توجه داشته باشید که تقویت بیش از حد این محدوده از فرکانس گوش را خسته می‌کند. در تقویت‌کننده می‌توانید این محدوده را با دکمه میانی کنترل کنید.


فرکانس‌های بین 1500 تا 6600 هرتز


این محدوده از فرکانس قسمت‌های میانی بالایی هستند که باید بسیار کم تقویت شوند. این محدوده از فرکانس بیشترین آسیب را به گوش وارد می‌کند. اگر این محدوده را به درستی تقویت کنید، صدایی شبیه به زنگ تولید می‌کند. در تقویت‌کننده این محدوده با کنترل سه گانه تنظیم می‌شود.


فرکانس‌های بین 6600 تا 20000 هرتز


این محدوده شامل بالاترین فرکانس‌هایی است که گوش انسان می‌تواند بشنود. قسمت‌های پایین این محدوده آزاردهنده است و قسمت‌های بالایی صدایی شبیه به باد پس زمینه یا موج‌سواری ایجاد می‌کند. بیشتر تنظیم‌کنندگان صدا قسمت پایینی این محدوده را کاهش داده، اما فرکانس‌های بالا را برای ایجاد جو افزایش می‌دهند. در تقویت‌کننده می‌توان این محدوده را با کنترل حضور تنظیم کرد.

اکولایزر در اجرای زنده

در کنسرت‌ها و سایر اجراهای زنده تکنسین صدا باید برای رسیدن به صدای واضح و باکیفیت دانش عمیقی در مورد اکولایزر و سایر تنظیمات صدا داشته باشد. همانطور که گفتیم سه نوع اکولایزر وجود دارد که تکنسین صدا باید باتوجه‌به نیاز سالن هر فرکانس را در بخش مناسب قرار دهد.
در هنگام تنظیم اکولایزر باید به تجهیزات مانند میکروفون توجه داشت. انواع مختلف میکروفون‌ها روی فرکانس تاثیر می‌گذارند. برخی از میکروفون‌ها فرکانس را تا محدوده خاصی کاهش می‌دهند. همچنین نزدیکی خواننده یا سخنران به میکروفون نیز روی این تنظیمات تاثیر می‌گذارد.

اکولایزر در اجرای زنده


تاثیر سالن در تنظیم اکولایزر


گاهی ممکن است ابعاد محل برگزاری رویداد در تنظیمات اکولایزر تاثیر داشته باشد. باید در سالن هر فرکانسی تا نیمه بالا برود و تکنسین تشخیص دهد که این فرکانس بازخورد خوبی دارد یا نه. پس از آن باید عملکرد پری آمپلی فایر به همراه میکروفون اصلی ارزیابی شود.


سخن آخر


برای یادگیری تنظیمات اکولایزر باید با این سیستم کار کرده تا به‌مرور متوجه تعادل فرکانس‌ها شوید. عوامل مختلفی در این سیستم تاثیر دارند. زمانی که تجهیزات صوتی تغییر می‌کنند، دیگر شما نمی‌توانید با تنظیمات قبلی صدای باکیفیت دریافت کنید.
اگر قصد برگزاری رویدادی را دارید و برای تنظیمات صدای سالن نیاز به تیم حرفه‌ای دارید، می‌توانید از طریق سایت بزم آرا اقدام کنید. تیم حرفه‌ای بزم آرا با بهترین سیستم‌ها و تجهیزات صوتی و تصویری رویداد را برگزار کرده و تکنسین صدا در طول برنامه تمامی فرکانس‌ها و افکت‌ها را کنترل می‌کند.

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد فروشگاه
اسکرول به بالا